فروش دیجیکالا به همراه اول ؛ جزئیات جدید اعلام شد | حرف جنجالی شریعتمداری پس از فروش لیوانهای پرحاشیه فقط یک حرف نبود! | سهامداران دیجی کالا چه کسانی هستند؟ ؛ برادران محمدی میروند؟
به گزارش روبرونیوز، خبر مذاکرات فروش بخشی از سهام دیجیکالا به همراه اول تایید شد. هرچند دیجیکالا اعلام کرد که مذاکرات هنوز ادامه دارد و هیچچیز به نتیجه نهایی نرسیده است.
پس از فروش لیوانهای جنجالی توسط دیجی کالا که منجر به بازداشت مدیرعامل این شرکت نیز شد مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرد: در ۲۳ بهمن سال جاری مدیرعامل این شرکت به اتهام توهین به مقدسات احضار و تفهیم اتهام و قرار قانونی از نوع وثیقه صادر شد. ایشان با تودیع وثیقه آزاد است و پرونده متشکله در مرحله تحقیقات مقدماتی است.
حسین شریعتمداری نیز در همان ایام در واکنش به این اتفاق نوشت: دیجیکالا، اسنپ و امثال آن را از مالکانش بگیرند و به افرادی بدهند که در خدمت نظام باشند! ... به نظر می رسد آنچه شریعتمداری علاقه مند به تحقق آن بوده امروز و خیلی زودتر از تصور به حقیقت تبدیل شده و آن واگذاری دیجی کالا به همراه اول است.
بعد از خرید تپسی توسط گروه صنعتی گلرنگ این دومین خبر پر سر و صدا در استارتآپهای کشور است. در صورت تحقق معامله دیجی کالا با همراه اول بزرگترین معامله در اکوسیستم دیجیتال کشور رقم خواهد خورد.
دیجی کالا یا همان شرکت نوآوران فنآوازه، فعالیت خود را به عنوان یک استارتاپ نوپا از سال ۱۳۸۵ آغاز کرد. پس از گذشت سالها فعالیت این شرکت، دیجی کالا تبدیل به درختی شد که در بازار هدف خود ریشه کرد و امروزه کمتر کسی پیدا میشود که اسم آن را نشنیده باشد.
با گذشت زمان نیاز جذب سرمایه از بیرون احساس شد. اینگونه بود که در سال ۱۳۹۱ شرکت سرآوا پارس که یک شرکت سرمایهگذاری خصوصی به حساب میآمد، با خرید بخشی از سهام شرکت و ترزیق سرمایه به بدنه آن باعث شتاب دهی این استارتاپ بااستعداد شد.
دومین سرمایه گذاری در عمر دیجی کالا در سال 1395 اتفاق افتاد. زمانی که صندوق سرمایهگذاری اروپایی یا International Internet Investment Cooperative- IIIC با اخذ مجوزهای لازم انجام شد. رقم این سرمایهگذاری طبق آمار منتشر شده توسط این شرکت ایرانی، 100 میلیون دلار اعلام شده است.
بخشی کلانی از سهام این شرکت در اختیار بنیانگذاران آن است و حدود ۱۰ درصد سهام دیجی کالا، بین سهام داران خرد پخش شده است. آماری که توسط خود این شرکت منتشر شده است.
همراه اول سهام دار کلان دیجی کالا شد؟ ؛ اصل ماجرا چیست؟
هرچند تا این لحظه خبر این معامله رسماً تأیید نشده، اما بر اساس اغلب خبرهایی که در حوزه خرید و اقدام (M&A) که در حوزه کسبوکارهای نو منتشر میشود، میتوان حدس زد که جزئیات تا دقیقه ۹۰ در حال جابهجایی است. البته منابع مختلفی از دو طرف، نهایی شدن را تأیید کردهاند و گویا فقط امضای قرارداد باقی مانده که به معنی رسمیت بخشیدن به این اقدام است.
موضوع اصلی مذاکرات، واگذاری سهام سرآوا (اولین و بزرگترین شرکت سرمایهگذاری جسورانه کشور) در دیجیکالا است. دیجیکالا سالهاست که از مراحل استارتاپی عبور کرده و به بلوغ رسیده و اکنون به غول اقتصاد دانشبنیان کشور تبدیل شده است. صندوقهای خطرپذیر در همهجای جهان، پس از بلوغ استارتاپ و رسیدن به سوددهی، سهام خود را در بهترین زمان ممکن به فروش میرسانند تا با افزایش سرمایه، بتوانند فعالیت صندوق را گسترش دهند. از این منظر، بسیاری از کارشناسان اقتصاد دانشبنیان معتقدند که شاید اقدام سرآوا برای فروش سهام خود، خیلی دیر اتفاق میافتد.
به دلیل محرمانگی مذاکرات فروش، هنوز عدد و رقمی از مبلغ فروش سهام یا جزئیات سهامداران نهایی منتشر نشده اما مبلغ موردنظر آنقدر بالا است که رکورد گرانترین معامله تاریخ اقتصاد دانشبنیان کشور را تا مدتها در اختیار خواهد داشت. پیشنهادهای مالی ارائهشده بسیار بالاتر از آن است که بتوان از طریق ورود به بورس، آن را تأمین کرد و حتی تأمین آن هم برای همراه اول هم کار سادهای نخواهد بود. ازآنجاییکه راه برای ورود سرمایهگذاران خارجی هموار نیست و بخش خصوصی نیز توان مالی موردنظر را در اختیار ندارد (یا علاقهای برای حضور در این بخش نشان نمیدهد) معدود گزینههایی با توان مالی مناسب باقی میمانند که بتوانند از عهده چنین خرید ارزشمندی برآیند و از این منظر، شاید اپراتور همراه اول بهترین آنها باشد.
آیا این معامله به نفع دیجیکالا خواهد بود؟
محمود کریمی مدیرعامل سکوی خلق آینده و عضو هیئتمدیره انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران که مدیرعاملی کارخانه نوآوری همآوا را نیز در سابقه حرفهای خود دارد گفت: «هر صندوق سرمایهگذاری پرخطری از همان روز اول سرمایهگذاری در پروژهای جدید میداند که باید روزی سهام خود را بفروشد و از جمع سهامداران آن پروژه خارج شود؛ بنابراین اقدام سرآوا، مستقل از اینکه نهایی شده باشد یا در آینده اتفاق بیفتد، کار عجیبی نیست و مرسوم است. اگر ورود همراه اول به جمع سهامداران دیجیکالا بتواند راه را برای ورود این مجموعه به بورس هموار کند، اتفاق بسیار خوشحالکنندهای رخ خواهد داد که مطمئناً به نفع آینده اقتصاد دانشبنیان خواهد بود».
از برخی خبرهای دیروز چنین برمیآمد که در این معامله، همراه اول به عمدهترین سهامدار دیجیکالا تبدیل خواهد شد. شاید سرنوشت معامله تپسی در بورس و خروج «میلاد منشیپور» بنیانگذار تپسی از این مجموعه مزید بر علت شده بود تا برخی با ارتباط دادن این ماجرا با پیشبینیهای مدیرمسؤول روزنامه کیهان، از اقدام گسترده جهت تصاحب بنگاههای بزرگ اقتصاد دانشبنیان سخن بگویند.
محمدجواد صدری مهر، دستیار معاون علمی - فناوری ریاستجمهوری در این زمینه گفت: «توسعه بدون تزریق سرمایه اتفاق نمیافتد. با توجه به واقعیتهای اقتصاد کشور، عدم مشارکت دولتی مانع از پیشرفت میشود و این، نقض غرض است. البته دولت با سیاستهای مختلفی ازجمله اعتبار مالیاتی از اقتصاد دانشبنیان حمایت میکند. در مورد واگذاری سهام دیجیکالا هم هرچند مذاکرات به مرحله نهایی نرسیده، اما امیدواریم با تزریق سرمایه، پیشرفت این بنگاه مهم اقتصاد دانشبنیان سرعت بگیرد».
گفته می شود برادران محمدی با بخش عمدهای از سهام خود در دیجیکالا باقی خواهند ماند؛ اما افزایش ارزش سهام اپراتور همراه اول در بورس دیروز، نشان میدهد که همراه اول حتی قبل از امضای قرارداد هم سود کرده است.
منبع: بخشهایی از گزارش اقتباس از خبرآنلاین است